Εξαεριστικό μόνωσης ταράτσας

Τι είναι το εξαεριστικό;

Εξαεριστικό μόνωσης ταράτσαςΤο εξαεριστικό (γνωστό και ως εκπνευστήρας ή εξαεριστήρας) είναι ένα μαύρο αντικείμενο, το οποίο αποτελείται από 3 τμήματα διαφορετικά:

Πρώτον την βάση του, η οποία είναι λεπτή από πλευράς πάχους και με διάμετρο περίπου 35 cm.

Δεύτερον τον βασικό κορμό, ο οποίος έχει ύψος περίπου 25 cm επίσης, διάμετρο οπής 12 cm και το υλικό του είναι σκληρό πλαστικό.

Τρίτον, το λεγόμενο "καπελάκι" το οποίο κουμπώνει ή καλύτερα εφαρμόζει πιστά στο πάνω μέρους του κάθετου κορμού, μην επιτρέποντας την εισροή υδάτων είτε με κάθετη είτε με πλάγια φορά - κατεύθυνση.

Γενικώς, συνίσταται να τοποθετείται ένα τεμάχιο ανά 25 με 30 τετραγωνικά. Το εξαεριστικό τοποθετείται μεταξύ της επιφάνειας του δώματος και της ασφαλτικής μεμβράνης ή απλούστερα σε κάθε περίπτωση κάτω απ´την ασφαλτική μεμβράνη. - Στην κάτω και την πάνω πλευρά της βάσης ως επι το πλείστον αλείφουμε καυτή άσφαλτο (πίσσα) και με την βοήθεια του φλόγιστρου, το κολλάμε ταυτόχρονα και στην ταράτσα (την κάτω πλευρά) και στην ασφαλτική μεμβράνη (την πάνω μεριά).

Τέλος από τεχνικής πλευράς ως αναφορά το πρακτικό κομμάτι, λιώνουμε με σπάτουλα και μικρό φλόγιστρο (εξειδικευμένο στις λεπτομέρειες - μερεμέτια) περιμετρικά του εξαεριστικού την ασφαλτική μεμβράνη και μετά ακολουθεί εφαρμογή ακριλικής μαστίχης (με καουτσούκ).

Ο ουσιαστικός λόγος χρήσης του εξαεριστικού ωστόσο, είναι για να διευκολύνουμε ή καλύτερα να επιτρέψουμε στην διαφορά θερμοκρασίας που δημιουργείται μεταξύ της οροφής της οικίας μας και της πλάκας άνωθεν να εκτονωθεί προς τον περιβάλλοντα χώρο.

Στις θερμομονώσεις κρίνεται υποχρεωτική η τοποθέτηση τους ενώ στις στεγανοποιήσεις προαιρετική αν και τείνει τα τελευταία χρόνια να χρήζει σιγά σιγά της ίδιας υποχρεωτικότητας.

 

Τι θα συμβεί αν κάποιος δεν βάλει εξαεριστικό σε μια θερμομόνωση;

Σε περίπτωση που δεν τοποθετηθούν εξαεριστικά κατά το τελευταίο στάδιο της θερμομόνωσης (στεγανοποίηση) παρατηρούνται φαινόμενα εγκλωβισμού της προαναφερθείσας διαφοράς θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα την παρουσία κίτρινων ή και μαύρων κηλίδων στην επιφάνεια της οροφής εσωτερικά της οικίας. Με άλλα λόγια εμποδίζεται η εκτόνωση του φαινομένου άνωθεν.