Μούχλα / Υγρασία / Επιπτώσεις

Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα που αναπτύσσεται σε αποικίες συνήθως σε υγρό περιβάλλον και παράγεται από την υγροποίηση και το μεγάλο ποσοστό υγρασίας στο σπίτι μας.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η επιτρεπτή και υγιεινή υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού πρέπει να κυμαίνεται σε ποσοστά από 50% έως 55%. Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα που αναπτύσσεται σε αποικίες συνήθως σε υγρό περιβάλλον και παράγεται από την υγροποίηση και το μεγάλο ποσοστό υγρασίας στο σπίτι μας.

Η μούχλα συνήθως δημιουργείται στις γωνίες της οροφής, στους τοίχους και στους αρμούς των πλακιδίων. Αυτό συμβαίνει διότι όταν το σπίτι είναι αμόνωτο, ο εσωτερικός αέρας (θερμοκρασία δωματίου) που είναι πιο θερμός ανεβαίνει ψηλά, συναντά τα υψηλά ποσοστά υγρασίας του εξωτερικού αέρα (εξωτερική θερμοκρασία) και συνεπώς υγροποιείται. Η μούχλα συνήθως συνοδεύεται από μια δυσάρεστη οσμή και σκουρόχρωμους λεκέδες στον τοίχο και στο ταβάνι και δημιουργείται λόγω έλλειψης κατάλληλης θέρμανσης, εξαερισμού και μόνωσης.

Μούχλα

Η μούχλα αποτελείται από μύκητες που είναι επιβλαβείς και τοξικοί για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα μούχλας και υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα υγείας. Τα κυριότερα νοσήματα που οφείλονται ή επιδεινώνονται με την έκθεση στους μύκητες της μούχλας στους εσωτερικούς χώρους είναι ασθματικές κρίσεις, βροχίτιδα, ιγμορίτιδα, ρινίτιδα, αναπνευστικές λοιμώξεις καθώς και χρόνιες αλλεργίες.Οι τοξίνες της μούχλας απειλούν ιδιαίτερα την υγεία των ανθρώπων που υποφέρουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους ηλικιωμένους καθώς και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Οι μυκοτοξίνες της μούχλας συχνά προκαλούν συνεχόμενο βήχα, πονοκεφάλους, ημικρανίες, καρδιακές αρρυθμίες, διαρκή κόπωση, κατάθλιψη, αϋπνία, υπνική άπνοια, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, ναυτία, ερεθισμούς των ματιών, του λαιμού καθώς επίσης φλεγμονές και φαγούρα του δέρματος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics) οι τοξικές επιδράσεις από μούχλα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μικρών παιδιών και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στα βρέφη όπως διάρροια, εμετό και κρίσεις άσθματος.